Nasza plantacja  >  Plantacja dzisiaj

Jagoda kamczacka jest rośliną dotychczas rzadko uprawianą w naszym klimacie, zwłaszcza na masową skalę, dlatego brak opracowanych technologii uprawy, zaleceń nawozowych czy programów ochrony roślin. Krąży też wiele mitów i fałszywych przekonań, które chcielibyśmy wyjaśnić. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów, którzy często pytają nas o uprawę jagody kamczackiej postanowiliśmy sami założyć taką plantację, a następnie podzielić się z Państwem naszymi obserwacjami i doświadczeniami w tym temacie. W tym czasie poczyniliśmy wiele cennych obserwacji. Nie uchroniliśmy się też przed popełnieniem błędów, którymi podzielimy się z Państwem ku przestrodze. Planując naszą plantację częściowo opieraliśmy się o wskazania rosyjskie czy kanadyjskie, często czerpiąc z doświadczeń plantatorów porzeczek i malin. Rozwiązania te jednak nie zawsze się sprawdziły. Plantacja ta jest, zatem częściowo plantacją eksperymentalną, pokazującą, że mimo pewnych „luk uprawowych” roślina ta doskonale radzi sobie w naszych warunkach klimatycznych, dobrze rośnie i obficie owocuje przynosząc oczekiwane zyski.


<<< - 1 2 3 4 5 6  - >>>

czerwiec 2018

Koniec wieńczy dzieło

Zakończyliśmy nasze pierwsze poważne zbiory jagody kamczackiej. Te ubiegłoroczne były raczej symboliczne, dopiero co zakończone traktujemy jako uwerturę tego, co czeka nas już za 11 miesięcy. Około trzyhektarowa uprawa dała – według dość pobieżnych szacunków – 8 ton owoców. Tak szacujemy ilość jagód, jakimi obłożone były krzewy. Zbiór „netto” wyniósł około 6 ton. Dokonywaliśmy go poprzez mechaniczne otrząsanie owoców. Bardzo incydentalny był zbiór ręczny – dotyczył tylko niektórych odmian czy owoców na zamówienie. Ponad 5 ton jagody trafiło do naszej zamrażalni. Planujemy część owoców przerobić na sok, część na liofilizat, a część może nawet na wino. Pozostaną też wytłoki – potencjalny surowiec farmaceutyczny. Przetwory z jagody kamczackiej posłużą głównie promocji. Większość zostanie sprzedana jako jagoda mrożona, mimo, że zamroziliśmy owoce odmian deserowych. Są pierwsze sygnały zainteresowania takimi produktami. Tegoroczne zbiory zajęły naszym ekipom 3 tygodnie.

czerwiec 2018

Od piątku, 8 czerwca ekipy zbieraczy obsługujące „harvestery” zajmują się 'Aurorą'. Kilka osób zbiera niewielkie ilości 'Vostorga' i 'Jugany' – ale „już bliżej niż dalej” do końca sezonu. Sprzedaż świeżych owoców jest niewielka – zebrane owoce przede wszystkim są zamrażane. Równocześnie obserwujemy zachowanie się jagód – szukamy optymalnych parametrów ich schładzania, obserwujemy ich wytrzymałość na składowanie i transport.

W niedzielę (10 czerwca) niecodzienne (w tym roku) wydarzenie – deszcz! Nasza radość sięgnęła 2,5 milimetra opadu. Wilgotność względną naszych gleb udaje się utrzymywać na poziomie 9-17% ppw.

Podczas zbiorów mieliśmy na plantacji wielu gości – krajowych, ale także sąsiadów z Czech, Niemiec, Ukrainy. Dotarli pod Słomniki także dwaj Japończycy. Wszyscy oni to nasi wcześniejsi klienci, albo poważni kandydaci do uzyskania tego statusu. Przed złożeniem zamówień chcieli zobaczyć sami, jak w praktyce „to wszystko” wygląda. Wymienialiśmy się z nimi uwagami na temat odmian i agrotechniki na plantacjach. Trudno określić, kto od kogo więcej się dowiedział – wszyscy jesteśmy z takich żywych kontaktów zawodowych bardzo zadowoleni.

czerwiec 2018

Pomiędzy 4 a 10 czerwca ciągle towarzyszyła nam słoneczna, bardzo ciepła pogoda. W rejonie plantacji nie odnotowaliśmy na szczęście dla naszych owoców żadnych ekstremalnych zjawisk pogodowych – nie mieliśmy ulew, gradu czy sygnalizowanego przez meteorologów na noc z 6 na 7 czerwca znacznego obniżenia temperatury (Niektórzy koledzy na Mazowszu odnotowali nawet -0,5oC!).

Tak więc zbieraliśmy owoce mające dobrą kondycję, suche. Ekipy zbieraczy zajmowały się odmianami 'Indigo Gem', 'Bakczarskij Velikan' oraz 'Docz Velikana'. Jeśli pogoda się nie zmieni, bieżący tydzień zakończymy zbiorem 'Aurory' (gdzieniegdzie już jest zbierana, u nas – spokojnie dojrzewa).

Plantacja – zakładana jako „poligon” dla naszych doświadczeń – składa się z kilku wymienianych tutaj odmian sadzonych rzędowo. Każdy rząd jest nawadniany przez instalację kroplową. Jeszcze nie mamy zmartwienia z brakiem wody, ale już poczyniliśmy pewne spostrzeżenia dotyczące optymalnego jej wykorzystywania. Suchy sezon pomógł nam zauważyć, że krzewy już obrane z owoców zachowują się nieco inaczej niż te, które czekają jeszcze na zbiór. Te ostatnie mając wyższe zapotrzebowanie na wodę są bardziej narażone na nawet chwilowe jej niedobory. W takich przypadkach łatwiej niż krzewy będące już po zbiorach wykazują uszkodzenia górnych liści i końcówek pędów – przy zmniejszonym turgorze, mocne słońce i stały przepływ gorącego powietrza (dla człowieka – po prostu lekki wiaterek) bardzo wzmagają utratę wody przez rośliny. W jej rezultacie liście mają objawy „przypalenia” – zwijają się, pokrywają nekrozami. Później łatwo o infekcje grzybowe na liściach.


fot. 1. 'Bakczarskij Velikan'


fot. 2. Objawy przesuszenia wierzchołkowych liści

czerwiec 2018

W poniedziałek 4 czerwca mamy za sobą tydzień zbiorów jagody kamczackiej. Zdążyliśmy się uporać z 'Vostorgiem', 'Streżewczanką' i 'Juganą'. Przed nami kolejne, późniejsze – ekipy przechodzą na kwaterę z 'Indigo Gem'. Jeszcze w tym tygodniu, jeśli pogoda nam dopisze powinniśmy zająć się 'Bakczarskim Velikanom'.

Na naszej plantacji położonej w okolicach Słomnik i Miechowa (woj. małopolskie) mieliśmy w końcu ubiegłego tygodnia nieco deszczu, ale na szczęście nie były to opady gwałtowne, obyło się bez burz. Roślinom pomogło, owocom nie zaszkodziło.

Á propos owoców: sprawdziliśmy, jak w bieżącym roku wygląda ekstrakt. U 'Vostorga' było 13-15 stopni Brixa (oBx), 'Jugana' miała 15-21oBx, 'Streżewczanka' – 14-15oBx, 'Indigo Gem' – również 14-15oBx.
Kompletne dane dotyczące owoców, ich cech i wielkości plonu opublikujemy w tabeli po zakończeniu zbiorów.
 

Fot. Odmiana 'Jugana'

maj 2018

Zaczęliśmy sezon zbiorów 2018!

W ostatniej dekadzie maja niektórzy plantatorzy jagody kamczackiej zaczęli ją u siebie zbierać - tak przyszło działać kolegom pracującym na lekkich glebach czy na plantacjach bez nawadniania. Sezon zbiorów rozpoczęli co najmniej o dwa tygodnie wcześniej niż zwykle. My, w podkrakowskich Muniakowicach (Sosnówce), rozpoczęliśmy je w poniedziałek, 28 maja, przy słonecznej pogodzie i temperaturze dochodzącej do 28ºC.

Bardzo byliśmy ciekawi tegorocznego owocowania - nasze krzewy są młode, to trzeci rok ich wzrostu. W ubiegłym roku ich owocowanie było raczej symboliczne - średnio 150 g jagód z krzewu. Jednak dokonane pod koniec sierpnia i w listopadzie 2017 r. analizy zawiązania pąków kwiatowych pozwalały spodziewać się w nadchodzącym sezonie znacznie lepszego kwitnienia. Na przykład 'Vostorg' miał jesienią ubiegłego roku zawiązane pąki kwiatowe na dziewięciu poziomach - w kątach liści tegorocznych pędów. 'Jugana' wykazała się zawiązaniem takich pąków w 6 lub 7 kątach liści. Od tych właśnie odmian rozpoczęliśmy zbiory.

Pracę przeprowadzamy z pomocą "harvestera" - prostego urządzenia składającego się z ramy nośnej na kółkach (opony!) służącej do podtrzymywania dwóch podłużnych rynien na otrząsane mechanicznie jagody. Przed zsypaniem owoców do skrzynek (po ok. 3,5 kg) są one wstępnie oczyszczane strumieniami powietrza z przenośnych dmuchaw.

Trzyletnie krzewy 'Vostorga' dały średnio - według pierwszych szacunkowych wyliczeń - po około 75 dkg jagód. 'Juganę' zaczniemy zbierać po 'Vostorgu', ale i na niej - wbrew spotykanym czasami opiniom widzimy dużo zawiązanych i wyrośniętych owoców.

Informując naszych Czytelników o rozpoczęciu zbiorów proponujemy zainteresowanym uprawą jagody kamczackiej odwiedzenie naszej plantacji i szkółki w jednym z najbliższych kilkunastu dni, kiedy będzie można zapoznać się ze szczegółami finałów naszej pracy - zbiorami kolejnych odmian. Wcześniejsze umówienie wizyty pozwoli nam lepiej dopasować się do Państwa oczekiwań, przygotować się do pokazania interesujących szczegółów, zapewnić obecność kompetentnych osób mogących służyć informacjami. Sami również chętnie posłuchamy o Waszych problemach, doświadczeniach, rozwiązaniach.
 

Do zobaczenia w Sosnówce na jagodowych spotkaniach warsztatowych.



Zapraszamy do kontaktu i umówienia spotkania z Wojtkiem Mrukiem, tel. 510 12 55 39 lub naszym biurem 12 643 15 20 w. 11,
pracujemy od poniedziałku do piątku w godzinach 7:00-15:00


fot. 1. Przed zbiorem kosiarka dokładnie wykasza murawę pod krzewami


fot. 2. Harvestera obsługuje czteroosobowy zespół pracowników


fot. 3. Akumulatorowe otrząsacze wibracyjne


fot. 4. Końcówka otrząsacza


fot. 5. Elektryczna dmuchawa do usuwania zanieczyszczeń z zebarnych owoców

<<< - 1 2 3 4 5 6  - >>>

Data ostatniej aktualizacji: 2018-06-21

Do góry
O nas  |  Oferta  |  Dostępność  |  Zamówienia  |  Nasza plantacja  |  Aktualności  |  Porady  |  Galeria  |  Kontakt  |  Linki  |  Mapa strony  |  Polityka Cookies

Copyright © 2013 - in-vitro.pl